EXPLICAŢIUNE

Literatura nu se opreşte la text. Dincolo de text şi de contextele sale studiul literaturii deschide lumea interpretării. Metatextual, interpretarea angrenează tonalităţi de înţelegere diferite şi se desfăşoară ca un ritual cu tactici specifice. Masteratul de Studii Literare Româneşti vă invită la o dezbatere cu tema Interpretarea literară azi pentru a confrunta metodele şi variantele din oferta pieţei de idei a masteratului nostru. Profesorii sunt invitaţi cu un discurs din perspectiva cursurilor propuse în cadrul masteratului, iar studenţii sunt aşteptaţi cu o expunere reprezentativă pentru proiectul lor de disertaţie.

marți, 18 mai 2010

POZIŢIONARE TEMATICĂ

Studiile literare contribuie la gestionarea unor teritorii simbolice cu nenumărate forme de relief. Tehnologia contemporană a cartografierii obligă la ansamblul viziunii de satelit cu obiectiv superangular, dar şi la rigoarea până în cel mai mic detaliu al fotografiei digitale. Resimţim o datorie permanentă să (re)desenăm harta literaturii într-un sistem interactiv care nu se opreşte la formele geo-politice, ci trebuie să ţină cont de procesul devenirii acestor forme mişcătoare.

Dacă istoria literară decurge din dinamica canonului, dialogul de idei şi de viziuni asupra literaturii aparţine legendei hărţii. Încercăm acum să creăm un spaţiu oficial şi onest pentru o piaţă de idei care de doi ani a funcţionat „la negru” sau cel puţin fără vizibilitate. Masteratul de Studii Literare Româneşti operează cu un domeniu multiteritorial ale cărui coordonate depind de o hartă universală. Literatura română nu este o insulă, dar de cele mai multe ori a figurat în ierarhia identitară mondială cu alte culori decât cele interpretate în legendă.

Interpretarea literară complică şi simplifică deopotrivă. Doar o viziune interpretativă sondează dincolo de lumea textelor: extrage un fel de epură a reliefului şi transpune imaginea identitară în coordonatele cartografierii multidimensionale. Cu alte cuvinte, interpretarea literară unifică perioadele şi orientările literare, autorii şi textele lor, atât de diferite, unele chiar singulare, într-un discurs comun care le reactualizează.

Edtiţia întâi a Colocviului Masteratului de Studii Literare Româneşti reinventează parteneriatul pentru lectură în dialog şi instituţionalizează o piaţă de desfacere necesară pentru cererea şi, mai ales, oferta de idei legate de (re)citirea literaturii române. Plasăm prima ediţie a colocviului sub semnul discursului interpretativ regăsind în tema Interpretarea literară azi un punct comun spre care converg şi studiile literare contemporane. Sperăm, aşadar, ca discursul interpretativ să nu dezbine piaţa, ci să unifice, polemica şi divergenţa de viziuni rămânând productive pentru toţi participanţii şi pentru o cartografiere permanentă.